SORU
> İleti:
> Hocam Merhaba, ben sizin yazılarınızı yeni okumaya başladığım
> için belki soracağım konu daha önce açıklanmış olabilir ama
> ben yinede özel bir durumum olduğu için soracağım, intihar eden
> insanların ahiret yaşantısı, günahı, kısacası
> anlamışsınızdır ne olabileceğini öğrenmek istiyorum çünkü
> bizim hep bildiğimiz en büyük günahlardan olduğu ve gerçekten
> çok olumsuz bahsedildiği için hep kafamızda sonsuz işkence ve
> acı , ama ben bir de sizin bu konudaki yorumunuzu öğrenmek
> istiyorum, çok teşekkür ediyorum
cevap:
Kardeşim selamünaleyküm!
İntihar, arapçada “boğazlanmak; kendi boğazını keserek ölmek” demek iken “Kişinin hangi şekilde (silah, açlık, ilaç, zehir içme, yangına, uçuruma atlama vs.) olursa olsun kendisini öldürmesi” anlamıyla kullanılmaktadır.
Genel olarak bakıldığında insanların kendi kendilerini öldürmelerine sebep, inanç boşluğu, Hindistan’da kadınların, kocalarıyla beraber yanmayı kabul etmeleri, gemisi batan kaptanın onu terk etmeyerek ölmesi, mücadeleyi kaybeden bir askerin kendini vurması, Japonların uyguladığı harakiri gibi yanlış inançlar; ayrıca ekonomik ve ailevi bozukluklar, toplum baskısı ve kişinin yalnızlaşması sonucu girmiş olduğu bunalımlar olduğu görülür.
Bu konuyu İslami açıdan ele alırsak:
Allah, Kur’an’da şöyle buyurmuştur:
Nisa/29:
29Ey iman etmiş kişiler! Mallarınızı –kendi rızanızla yaptığınız ticaret şekli hariç olmak üzere– aranızda haksız yolla yemeyin, kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, size çok merhametlidir.
İnsanın bedeni kendi malı değil kendisine Allah tarafından verilmiş bir emenettir, emanete, onu hor kullanarak veya yok ederek ihanet edemez.
Allah, her türlü bunalım ve sıkıntıda sabırlı olunmasını, bunların imtihan, saflaştırma, olgunlaştırma vesilesi olduğunu bildirmiştir. Allah’tan ümit kesilmemesini, her zorlukta bir kolaylığın varlığını bildirmiştir. Bu konularda onlarca ayet vardır.
Bilinçli olarak intihar, Allah’ın emrine itaatsızlık, emanete ihanet ve Allah’ın va’dlerine güvensizlik nedeniyle suçtur; cezalandırmak veya affetmek Allah’ın iradesindedir. Bunlara cezanın şekli ve miktarı ile ilgili fikir beyanı yanlıştır.
Bilinçsiz intiharlarda ise intihar eden suçlu değildir. Başta yakınları olmak üzere onu bu duruma; bilinçsizliğe iten, yalnız bırakan, onun sorunlarını çözmeyen, paylaşmayan toplum ve çevresindekiler suçludur. Ve bunlar, hesabını vereceklerdir.
Allah’a emanet olunuz.. Hakkı Yılmaz