Sn. Yılmaz,


Oncelikle emekleriniz icin cok teşekkür ediyorum.

Ben 40′lı yaslarina yaklasan biriyim ve ilk defa Kur’an okumaya basladim. Bugune kadar kendimi hep teist olarak tanimladim. Simdiye kadar hicbir dine inanmadim. Ama hep bir yaratici gucun olduguna ya da bir baslangic noktasi olduguna inandim, belki de inanmak istedim, bilemiyorum. Ama okudugum kadariyla tum dinlerin hepsinin ortak genel bir evrensel paydasi oldugunu, tum insanlar icin gecerli ahlaki birtakim kurallari icerdigini, ayrintilarda ise sacmaladiklarini dusunurdum. Hos, hala oyle dusunuyorum. Cunku bence bu dunyada yasayan herkes icin gecerli evrensel kurallar var: “öldürme, baskasini uzme, baskasina zarar verme, hakkini yeme, tecavüz etme, hırsizlık yapma, çalma, cirpma, yalan söyleme, durust ol, hayirli isler yap, yararli isler yap, baskalarina yardim et, adaletli ol” gibi. Ve butun bunlari gormek icin de dinlere gerek yok diye dusunuyorum. Okuyan- ogrenen herkes bunu gorur cunku. Simdiye kadar tum dinlerin ozunun bu yukarida saydigim kurallar oldugunu ama dedigim gibi bazi noktalarda hemen her dinin carpitilmis oldugunu dusunuyorum. Buna Islam da dahil ne yazik ki. Sırf bu yuzden, bu carpitmalardan arinmis sekilde Kur’an aslinda ne diyoru anlamak icin Kur’an okumaya karar verdim. Aslinda amacim tum kutsal kitaplari teker teker okumak ve hepsini karsilastirarak ortak olduklari ve ayrildiklari noktalarini tespit etmek. Boylelikle hepsinin vermeye calistigi o ilahi, evrensel, ortak mesaja ulasabilirim belki diye dusunudum.

Dogrusu, gercekten insanlara gonderilmis ilahi bir mesaj veya uyari var mi bilmiyorum, sanirim bundan hicbir zaman emin olamayacagim. Yillarca dinlere karsi durdum, peygamberlerin de acikcasi psikotik (halk anlamiyla deli) kisiler olduklarini, sesler duyan, hayaller goren ancak toplumu yonlendirecek kadar zeki kisiler olduklarini dusunuyordum. Bu dusuncem siz dahil pek cok kisinin tepkisini cekecektir eminim ama ne yazik ki boyle dusunmeye engel olamiyorum, hic inanilir gelmiyor bazi seyler. Belki aklimiz yetmedigindendir, bilemiyorum. Belki de simdiye kadar dinle ilgili duyduklarim cok fazla carpitilmis, gercekten uzak, hayal urunu geldigi icin de inandirici gelmemis olabilir tabii. Iste bu nedenle Kur’an okumaya karar verdim. Aracisiz, ilk elden Kur’an ne diyor ogrenmek istedim. Dinlere inanmayan biriyim ama son zamanlarda dedim ki kendi kendime “iyi hos inanmiyorsun da ne dediklerini biliyor musun ki inanmiyorsun?. Bunun uzerine iste Kur’an’i okumaya karar verdim, Turkce olarak. Arapca bilmiyorum cunku ve bilmek zorunda da olmadigimi dusunuyorum. O yuzden Turkce mealini alip okumaya basladim ama onu okumak bana yeterli gelmedi. Her okudugum surenin ardindan ne demek istedigini daha iyi anlamak icin internette surenin adini yazip tek tek onume cikan sitelerdeki yazilari okumaya basladim. İste bu okumalar sirasinda sitenizi gordum ve cok hosuma gitti aciklamalariniz. Iste dedim, aradigim aciklama bu… Ilk defa Kur’an’in carpitilmadan aktarildigina inandigim bir yazi dizisi goruyorum. Bu beni etkiledi. Iyi arastirilmis bir yazi dizisi gibi geldi. Neden simdiye kadar Kur’an boyle anlatilmadi ve ele alinmadi diye de hayiflandim dogrusu. Cunku sadece Turkce mealini okumak yetmiyor, o ayette ve surede ne demek isteniyor, onu da bilmeye ihtiyac duyuyor insan. En azindan ben Kur’an’i okumaya basladiktan sonra bunu hissettima ama dogru duzgun bir aciklama getiren kitap bulamamistim. Sizin sitenizi kesfedip, aciklamalarinizi okuduktan sonra “haa, bu muymus, bunu mu demek istiyormus?” ” dedim kendi kendime. Aciklamalariniz, cok akla yatkin ve bilimsel geldi. Ama yine de, diger kaynaklari okumaya da devam ediyorum, sonucta siz de tumuyle dogru olmayabilirsiniz, degil mi? Diyanet’in aciklamalarini da okuyorum, Elmali’linin tefsirini de, baska kaynaklari da. Sonra da aklima yatani kaydediyorum. Ne kadar bilimsel bir yaklasim bilemiyorum tabii, ama boyle okudugumda kendimi daha iyi hissediyorum. En azindan okudugumu daha iyi anlayabildigimi dusunuyorum. Bir din alimi degilim sonucta ama yazdiklariniz bana cok mantikli geldi. Okudugum kaynaklar icinde en mantiklisi. Arapca’ya hakimiyetinizin de bunda katkisi var sanirim. Tum anlamlariyla Kur’an da gecen kelimeleri ele almissiniz. Bu da ne demek istenildigini kavramayi cok kolaylastiriyor. Bence Turk halki olarak Kur’an’i anlama adina cok sey kacirdik diye dusunuyorum.

Sanirim, uzun zamandir dini gercek anlamda bilip kavramadan yasadik, yasiyoruz. Bugune kadar dogrulari hep kendi icgudulerimle bulmaya calistim ve ailemin verdigi terbiyeyle, egitimimle, okuduklarimla dogruyu bulmaya calistim. Dunyayi, evreni, hayati, gecmisi, kulturleri, bugune kadar gecen uygarliklari, dogayi, insani, tibbi, anatomiyi, psikolojiyi, sosyolojiyi, tarihi okudugum kitaplarla anlamaya calistim. Kur’an’i okumaya baslamadan once evrenin olusumunu okudum. Sicim teorisini, Einstein’i, izafiyet teorisini, uzay-zaman kavramini.. Agzim acik okudum hepsini, yutarcasina. Evrim teorisini de oyle. Tıbbı da oyle. Hepsini okurken buyulenerek okudum. Muthis bir heyecanla okudum hepsini. Kur’an’i ve sizin kitabinizi da simdi oyle okuyorum, yutarcasina, buyuk bir heyecanla ve kesif duygusuyla. Bu anlamda, Kur’an’i anlama yolunda yazdiklariniz icin size tesekkur etmek istedim. Anlama cabama yaptiginiz katkidan oturu. Umarim, herkes bu sahaserinizden yararlanma firsati bulur ve Kur’an’i daha iyi ve dogru anlayabilir. Cunku, bence ne yazik ki, Kur’an fazlasiyla ortuluyor. Sanki onda yazilanlar bilinmesin isteniyor. Bir yandan dindar bir toplum olalim isteniyor ama bir yandan da gercek Kur’an bence gozlerden kaciriliyor. Sanirim, Kur’an’in ustundeki bu ortunun kaldirilabilmesi, gerceklerin aciga cikmasi, Allah sozu diye kandirilmanin onune gecebilmenin tek bir yolu var: o da her birimizin Kur’an’i cok iyi bilmesi. O nedenle size, Kur’an-ı Kerim’i (Allahîn kelamini, sozunu) anlama yolunda bizleri aydnlattiginiz icin tekrar cok cok tesekkur ediyorum.

Saygilarimla,
Ozden A.

Sayın Özden kardeşim selamünaleyküm!

Sizin gibi akleden, sorgulayan, fikir sancısı çeken İbrahim peygamber örneği kardeşlerimi tanımakla mutlu oluyorum. Allah selamet versin sizlere.

Kardeşim Dini yalın olarak Kur’an’dan öğrenmek ve yaşamak en iyi yol ve yöntemdir. Bizim de amacımız budur.

Bildiğiniz gibi Tebyin çalışmamız bir hayli hacimli. Biz Kur’an’ın daha iyi anlaşılması için “Necm, Necm, İniş sırasına göre Kur’an Meali” hazırladık. İşaret yayınlarından çıktı. Birkaç baskı da yaptı.

Adres ve telefon numaranızı lütfedip bildirirseniz hediyemiz olarak inşallah size ulaştırabiliriz.

Bu ara lütfen, Mülk/6- 11, Fatır/37, Furkan/44 ve A’raf/79’a bir göz atıverin.

Allah’a emanet olunuz.
Hakkı Yılmaz